Spring naar inhoud

Vergroenen in Vijfhuizen kan beginnen!

Gepubliceerd op 19 oktober 2023

UPDATE: 10-11-2023:

 

Dit jaar zal er toch nog op drie extra plekken budget beschikbaar worden gemaakt. Het gaat om het type vergroening 'onverhard naar nieuw plantvak'. Het vergroenen gebeurt in november/december. Voor twee plekken was er een voorstel gedaan, zowel op de weg langs Floriadepark, als aan de Spieringweg. Ook gaan we nog 1 extra plek vergroenen. Op het veld langs het prieel aan de Liniewal worden 2 stroken van 1 meter bij 65 meter, ingezaaid met bloemenmengsel.

 

OUDER BERICHT:

Het vergroenen in Vijfhuizen gebeurt op een nieuwe manier. Inwoners konden stemmen op voorstellen. De eerste plekken om te vergroenen zijn nu bekend. De gemeente gaat nog dit jaar aan de slag met drie voorstellen voor het vergroenen van gemeentegrond. De komende jaren vergroent de gemeente ook andere plekken in Vijfhuizen die nu niet bij deze eerste drie zitten. 

 

De eerste plekken om te vergroenen

Het gaat bijvoorbeeld om de plek bij de bushalte R-Net bij het Terreplein. Dit was het meest gekozen voorstel. Hier gaan de tegels eruit en komen er extra hagen voor terug. Ook bij het Floriadepark vervangen we dit jaar tegels door een plantvak. De derde plek is aan de Vijfhuizerweg. Hier maken stenen ook plaats voor planten. Kijk op de pagina’s van de voorstellen (via de links hierboven) om te zien wat de gemeente precies gaat doen op deze plekken.

 

Nieuwe manier

Inwoners konden tot en met 17 juli stemmen op voorstellen die de gemeente kan uitvoeren. Het ging om tientallen voorstellen die de dorpsraad en vrijwilligers hebben gedaan. Ruim 2000 inwoners van Vijfhuizen bezochten groenervijfhuizen.nl en ruim 180 inwoners stemden op hun favoriete voorstellen.   

 

Bomen en plantvakken

Inwoners van Vijfhuizen hebben ook gestemd op plekken voor nieuwe bomen. Voordat nieuwe bomen kunnen worden geplant moet de gemeente goed onderzoeken wat hierin mogelijk is. Er waren ook voorstellen gedaan voor het aanleggen van plantvakken op onverharde plekken. Voor deze voorstellen kijkt de gemeente wat de komende jaren mogelijk is. Hierover volgt later meer informatie.

 

Zelf vergroenen

Naast het stemmen konden inwoners ook een aanvraag doen om zelf aan de slag te gaan met vergroenen. Een enthousiaste bewoner aan de Stevensweg wilde graag een boomtuintje beheren. Dit is goedgekeurd en deze bewoner heeft het startsein gekregen. Zelf vergroenen is nog steeds mogelijk. Zo kunnen inwoners alleen of samen met hun buren een buurttuin of een plantsoen onderhouden

 

Groener

Met het verwijderen van tegels, het aanleggen van nieuw groen en het op termijn plaatsen van nieuwe bomen en planten maken we Vijfhuizen de komende jaren groener. Een mooie ontwikkeling voor de inwoners en de natuur!

Bushalte bij R-Net bij het Terreplein in Vijfhuizen

Foto: Bushalte R-Net bij het Terreplein

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren