Wil je zelf ook meehelpen om je buurt groener te maken? Begin dan een buurttuin! Je kunt een voorstel doen om een stuk grond van de gemeente te beplanten en verzorgen. Dit doe je alleen of samen met je buren. Er zijn verschillende soorten buurttuinen, we vertellen je er hieronder meer over.
'Het kan groener in Vijfhuizen' duurde tot en met 17 juli. Het aanvragen van een buurttuin ging ook via deze site. Toch is het altijd mogelijk om een buurttuintje te beginnen. Buiten 'Het kan groener in Vijfhuizen' kun je een buurttuintje aanvragen via de website van gemeente Haarlemmermeer.
Dit type voorstel is anders dan de voorstellen waar je op kon stemmen. Die gaan namelijk over groen dat de gemeente beheert.
Een boomtuintje kan aangelegd worden rondom de stam van een boom. Op deze manier maak je de boomspiegel rondom de boom extra kleurrijk en zorg je voor vergroening in je buurt. Je kunt laten zien dat een boomspiegel een boomtuintje is door een paaltje met een rode bovenkant te plaatsen. Dit paaltje kun je aanvragen bij de gemeente. Onderaan deze pagina vind je de regels waaraan een boomtuin moet voldoen.
Een plantsoen is een openbare ruimte met planten en struiken, zoals een centraal gelegen veldje of een groenstrook langs de weg. Hebben de buren ook groene vingers en gaan jullie samen een plantsoen onderhouden? Je kunt met een boomschijf aangeven dat het een plantsoen is. Onderaan deze pagina lees je waaraan een plantsoen moet voldoen.
Een geveltuin is een smalle groenstrook tegen de gevel van je woning aan de straatkant. Zo vrolijk je je straat op én zorg je voor extra biodiversiteit. Je kunt een geveltuin aanleggen door 1 rij tegels te verwijderen en deze strook te beplanten. Met een boomschijf geef je aan dat het een geveltuin is. Deze schijf kun je aanvragen bij de gemeente. Onderaan deze pagina vind je de regels voor een geveltuin.
Je kunt ook in je eigen tuin aan de slag gaan door tegels te verwijderen en groen toe te voegen. Een groenere tuin is fijner voor dieren en planten, blijft koeler in de zomer en het water kan beter opgenomen worden. En het ziet er ook nog eens leuk uit. Doe je ook mee met het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen? De winnaars met in verhouding de meeste verwijderde tegels winnen mooie prijzen. Ook inwoners met kleine tuinen kunnen zo winnen.
Wat doet NMCX?
Via de gemeente kun je gratis een rood paaltje voor een boomtuin of een boomschijf voor een plantsoen of geveltuin aanvragen om te laten zien dat het een buurttuin is. NMCX helpt inwoners met tips rondom de aanleg en beplanting, maar ook met tips over bestuivende insecten. NMCX heeft een team jongeren, dat zijn de groenambassadeurs die hulp kunnen bieden bij de aanleg. Deelnemers krijgen gratis bloemenzaadjes en compost van Meerlanden. Daarnaast ook een pakket met vaste planten zolang de voorraad strekt. Heb je in de tussentijd meer informatie nodig? NMCX kan je helpen met tips voor het onderhouden van een buurttuin. Nog meer informatie nodig? Mail Mariken Straat van NMCX via mariken.straat@nmcx.nl.
Wil je op de hoogte blijven van Warm Rijsenhout? Vul dan je e-mailadres in.