Inwoners en ondernemers uit Vijfhuizen konden tot en met 17 juli stemmen op hun favoriete voorstellen voor vergroening in Vijfhuizen. Ook hebben inwoners de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met vergroenen door een buurttuintje aan te leggen. Waarom is dit belangrijk? Wat gaan we precies doen? Dat leggen we op deze pagina uit.
Vijfhuizen willen we samen groener maken. We willen zorgen voor meer biodiversiteit en een groenere leefomgeving. Hiermee helpen we het klimaat en de natuur een handje. Het vergroenen van een stedelijke leefomgeving zorgt voor betere regenafvoer, verkoelt de omgeving tijdens hete dagen, zorgt voor meer lokale biodiversiteit en zuivert de lucht die we inademen door het afvangen van fijnstof. De gemeente gaat aan de slag met vergroenen, maar ook inwoners kunnen meehelpen. Door zoveel mogelijk te vergroenen maken we samen van Vijfhuizen een mooiere en gezondere leefomgeving!
Met 'Het kan groener in Vijfhuizen' bepalen inwoners en gemeente samen waar Vijfhuizen kan vergroenen. Als inwoner van het dorp weet je tenslotte het beste wat er belangrijk is voor vergroening van jouw woon- en leefomgeving. Iedereen in Vijfhuizen kon stemmen tot en met 17 juli 2023. Meer informatie lees je in de veelgestelde vragen.
Op 13 april heeft de dorpsvereniging tijdens een schouw in Vijfhuizen voorstellen gedaan om te vergroenen. De gemeente voerde hierna een haalbaarheidstoets uit. Alle voorstellen zijn te bekijken op de website van 'Het kan groener in Vijfhuizen'.
Tot en met 17 juli konden inwoners en ondernemers stemmen op hun favoriete voorstellen. Het ging dan om maximaal 10 voorstellen. Na het sluiten van het stemmen komt hier een lijst uit met meest gekozen voorstellen.
Het dorp bepaalt welke voorstellen favoriet zijn. Dat zijn de voorstellen die het meeste gekozen worden. De uitslag van 'Het kan groener in Vijfhuizen' is dus een lijst met de belangrijkste voorstellen volgens het dorp.
Op deze manier bepaalt Vijfhuizen de prioriteit. Hoe vaker gestemd, hoe hoger een voorstel prioriteit krijgt. Het stemmen op 'Het kan groener in Vijfhuizen' levert dus een prioriteitenlijst op. Toch zal in 2023 maar een gedeelte binnen het budget passen. 'Het kan groener in Vijfhuizen' is dan ook een meerjarenplan. De uitvoering in de jaren erna zal met nieuwe budgetten van die jaren opnieuw worden bekeken. Dan is opnieuw belangrijk hoe vaak er op de voorstellen is gestemd.
Het is ook goed om te weten dat we werken met verschillende budgetten. Dat is belangrijk als er straks een prioriteitenlijstje is. Bomen worden bijvoorbeeld uit een ander budget betaald. Die kunnen sneller doorgaan dan 'onverhard naar nieuw plantvak'. Daarvoor is in 2023 nog geen budget. Als dit type voorstel in de uitslag hoog op de prioriteitenlijst staat, is dat iets voor in het meerjarenplan.
Na de zomer van 2023 maakt de gemeente de uitslag bekend en kan het vergroenen beginnen! We bekijken welke voorstellen het meest gekozen zijn. En welke daarvan we nog dit jaar kunnen uitvoeren met het budget van 2023. En zullen hier in de jaren daarna ook mee verdergaan. Het kan groener in Vijfhuizen is dan ook een meerjarenplan. Per jaar kijken we wat we kunnen uitvoeren met nieuw budget.
Het is ook goed om te weten dat we werken met verschillende budgetten. Dat is belangrijk als er straks een prioriteitenlijstje is. Bomen worden bijvoorbeeld uit een ander budget betaald. Die kunnen sneller doorgaan dan 'onverhard naar nieuw plantvak'. Daarvoor is in 2023 nog geen budget. Als dit type voorstel in de uitslag hoog op de prioriteitenlijst staat, is dat iets voor in het meerjarenplan.
Het kan voorkomen dat we een keuze moeten maken. Bijvoorbeeld als er even vaak op een voorstel is gestemd. Of dat we vanwege het budget moet kiezen tussen twee voorstellen. Als dat gebeurt, gaan we in gesprek met de dorpsraad. Zij krijgen dan een doorslaggevende rol. Zij letten hierbij bijvoorbeeld op de mate waarin een voorstel de biodiversiteit verbetert.
Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met vergroenen. Het kan dan gaan om groen op gemeentegrond dat inwoners zelf beheren, of je kunt tegels uit je tuin vervangen door groen.
Op gemeentegrond kun je een plantsoen, een boomtuin of een geveltuin beheren. Via deze site lees je meer over de buurttuinen en kun je een voorstel doen. Na goedkeuring van het voorstel ga je aan de slag. Je zorgt zelf voor het aanleggen en onderhouden van de buurttuin.
Wil je op de hoogte blijven van Warm Rijsenhout? Vul dan je e-mailadres in.