Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Het kan groener in Vijfhuizen? Kijk of jouw vraag hier tussen staat. Zo niet, neem dan contact met ons op.

Vragen over deze nieuwe manier van vergroenen in Vijfhuizen

Wat is het doel van 'Het kan groener in Vijfhuizen'?

Vijfhuizen willen we samen groener en biodiverser maken. We vragen inwoners en ondernemers uit Vijfhuizen om mee te doen.

Waarom in Vijfhuizen en niet in andere delen van de gemeente?

In heel Haarlemmermeer zijn we aan de slag met vergroenen en willen we zinloze tegels verwijderen en zorgen voor meer biodiversiteit. Ook in Vijfhuizen was er behoefte om te vergroenen en hebben we de mogelijkheid om dit te gaan doen op een nieuwe manier. We gebruiken deze manier van werken om te kijken of dit een goede manier is om inwoners te betrekken bij de vergroening.

Waarom staan er geen bedragen bij de voorstellen?

Het is niet haalbaar om van alle voorstellen offertes op te vragen. Dat zou teveel tijd kosten. We gaan offertes opvragen en werken aan de uitvoering als het dorp heeft gestemd. 'Het kan groener in Vijfhuizen' is een meerjarenplan. Ook daardoor werkt het niet om offertes op te vragen. Deze zijn altijd maar een bepaalde tijd geldig.

Hoe komen de reacties vanuit de gemeente op een voorstel tot stand?

De gebiedsbeheerder van de gemeente onderzoekt of een voorstel past op de locatie. Hiervoor is input nodig van verschillende experts. Denk aan: drukte in de ondergrond (kabels- en leidingen), beschikbare budgetten en de regels uit het door de Raad vastgestelde beheerbeleid (zowel groen, maaien, verhardingen, lichtmasten, verkeer, afval etc.). Ecologie en type beplanting is een onderdeel van het groen beheerbeleid. Soms zijn regels tegenstrijdig of nog in ontwikkeling en dan maakt de gebiedsbeheerder de beste keuze voor dit moment of komt er een alternatief voorstel.

Waarom zou ik meedoen?

Als je ervoor kiest om te stemmen, heb je meer invloed op de keuzes die worden gemaakt. Zo is de kans groter dat de gekozen voorstellen bij je passen.

Wanneer is het plantseizoen?

Een 'plantseizoen' loopt van november tot en met april. In die periode kan de gemeente aan de slag met groen. Daarom staat bij de start van de uitvoering op z'n vroegst 'eind 2023'.

Gaat het ook over Park Vijfhuizen?

In ‘Het kan groener in Vijfhuizen’ gaat het om vergroenen door de gemeente of door inwoners zelf. Park Vijfhuizen valt onder het beheer en eigendom van recreatieschap Spaarnwoude en maakt daarom geen onderdeel uit van ‘Het kan groener in Vijfhuizen’.

Vragen over de website 'Het kan groener in Vijfhuizen'

Welke statussen kan een voorstel hebben?

Voorstel wordt uitgevoerd: wanneer er veel op een voorstel gestemd is, een offerte is opgevraagd en het voorstel binnenkort uitgevoerd gaat worden

Voorstel wordt gecontroleerd: als het is voorgesteld, maar nog niet beoordeeld

Voorstel gaat niet door: wanneer het niet haalbaar is

Voorstel kon op gestemd worden: wanneer het haalbaar is en erop gestemd kon worden

Voorstel werd al uitgevoerd: als het al wordt uitgevoerd en dus niet op gestemd hoeft te worden

Voorstel mist initiatiefnemer: wanneer een voorstel is gedaan voor groen dat door bewoners beheerd moet worden, maar er (nog) geen bewoner als initiatiefnemer bekend is

Welke type voorstellen zijn er?

Je kunt stemmen op voorstellen die in samenwerking met de dorpsvereniging zijn voorgesteld en door gemeente getoetst op haalbaarheid.

Dat kunnen de 3 volgende typen voorstellen zijn:

Vergroenen op gemeentegrond
Mogelijke locatie 'nieuwe boom/bomen'
Van onverhard naar nieuw plantvak

Je kunt ook zelf aan de slag door een buurttuin te starten of tegels uit je tuin te verwijderen. Daarnaast is een boomspiegel of een geveltuin mogelijk. Kijk voor meer informatie op de pagina zelf aan de slag met vergroenen.

Waarom kan ik geen voorstel indienen die de gemeente betaalt en beheert?

Deze fase is al geweest. In april 2023 was er een schouw en de voorstellen die toen zijn verzameld zijn hierna op haalbaarheid getoetst.

Wat gebeurt er met de voorstellen die op de website staan?

Vanaf 13 april checkte de gemeente de voorstellen op haalbaarheid. Daarna gaf de gemeente feedback. Je leest op de pagina of het voorstel haalbaar is. Soms is het haalbaar onder bepaalde voorwaarden. Soms is er een alternatief voorgesteld. Dat maken we duidelijk op de pagina van het voorstel.

Ik ben geen inwoner of ondernemer uit Vijfhuizen, maar wil wel graag meedoen met Het kan groener in Vijfhuizen. Kan dat?

In 'Het kan groener in Vijfhuizen' werken we aan voorstellen voor en door inwoners en ondernemers uit Vijfhuizen. Je kunt wel een aanvraag doen voor een buurttuin in je eigen woonplaats op de algemene website van de gemeente.

Kan ik mijn voorstel voor 'Het kan groener in Vijfhuizen' delen op mijn Facebookpagina, Twitter, WhatsApp, etc.?

Ja, dat kan. Ga op de website naar jouw voorstel en klik rechts bovenaan op het knopje 'Deel dit plan'. Daar vind je knoppen om je idee te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail.

Natuurlijk kun je ook de link kopiëren uit de adresbalk en deze zelf delen met buurtgenoten.

Waarom heb ik geen wachtwoord nodig?

Vanwege de gebruiksvriendelijkheid werkt deze website zonder wachtwoorden. Je hebt op deze website ook geen persoonlijk profiel.

De website werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Stuur alsjeblieft een e-mail. Geef dan een korte uitleg waar het mis gaat, samen met de link en -als het even kan- ook een screenshot van de pagina waar het over gaat. We proberen het probleem dan zo snel mogelijk op te lossen.

Hoe veilig is deze website?

'Het kan groener in Vijfhuizen' neemt maatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren