Spring naar inhoud

"Geluk bewoners staat centraal"

Gepubliceerd op 23 juni 2023

Bij het besteden van het geld voor vergroening in de openbare ruimte vanuit het coalitieakkoord moet het geluk van de bewoners centraal staan. Kelly Ladru, gebiedsbeheerder bij de gemeente, vindt dat bewoners kenbaar moeten kunnen maken wat er dan wordt vergroend. En dat kan nu met de nieuwe website. “Op deze manier kunnen zij zelf meebeslissen en wordt het niet vanuit de gemeente opgelegd. Deze proef in Vijfhuizen met een website is een waardevolle toevoeging. Want het doel is dat bewoners blij worden van vergroenen," zegt Kelly Ladru.

 

Leefbare omgeving

Een gebiedsbeheerder heeft een belangrijke rol bij het contact met bewoners over de openbare ruimte. Kelly zet zich bij de gemeente samen met haar collega's in voor een leefbare omgeving in Vijfhuizen en andere kernen van Haarlemmermeer Noord. Het doel is een schone en veilige openbare ruimte. Om dit te bereiken houdt zij bijvoorbeeld toezicht op de aannemers die het onderhoud voor de gemeente uitvoeren. Ook handelt zij meldingen af over het beheer van de openbare ruimte. Kelly heeft veel contact met de dorpsverenigingen die ze goed kent, en haar kennen. En ze heeft veel contact met bewoners. Door vertrouwd te zijn met de bewoners en op de hoogte te zijn van wat er speelt, kan ze beter informatie van buiten naar binnen brengen.  

 

Voordelen

Op Groenervijfhuizen.nl staan tientallen voorstellen van de dorpsvereniging en een aantal vrijwilligers om de openbare ruimte te vergroenen. Kelly benadrukt een van de voordelen van de nieuwe website: er staat duidelijk aangegeven welke dat precies zijn. Ook heeft de gemeente erbij gezet als het op die plek niet kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als er veel ondergrondse kabels en leidingen op die plek liggen. Of als het vanwege het zicht op een kruising niet mogelijk is struiken te plaatsen. “Hiermee ben je transparant over de haalbaarheid van de voorstellen. Elke Vijfhuizenaar kan daardoor nagaan hoe het met de voorstellen staat,” zegt Kelly Ladru. 

 

Wensenlijst

Een aantal voorstellen die de dorpsvereniging en de vrijwilligers hebben ingediend, ging over het vergroten van de biodiversiteit, dus meer planten en dieren. Hiervoor is op dit moment geen extra budget beschikbaar. Er is wel geld voor het vergroenen van versteende gebieden en acties om bomen te planten. Kelly Ladru: “De voorstellen om al groene gebieden verder te vergroenen en die we nu niet kunnen honoreren, komen op een wensenlijst. Komt er weer geld beschikbaar, dan pakken we de wensenlijst erbij. Gezien de beperkte middelen is het noodzakelijk om keuzes te maken.” 

 

Meedenken

Kelly Ladru verwacht dat de nieuwe aanpak met de website goed bevalt. “Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook jongere bewoners makkelijk meedenken. Zij hebben vaak weinig tijd om deel te nemen aan vergaderingen of bijeenkomsten vanwege werk, kinderen of mantelzorgverplichtingen. Nu kunnen ze toch hun stem uitbrengen.” 

Straat in Vijfhuizen

Foto: Groeneweg in Vijfhuizen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren