Spring naar inhoud

Buurttuin aan de Gibsonstraat is in wording

Gepubliceerd op 7 juli 2023

Leny Leferink, een enthousiaste bewoner van Vijfhuizen, heeft besloten om een deel van haar vrije tijd te besteden aan het verbeteren van de biodiversiteit (veel verschillende dieren en specifiek planten die interessant zijn voor bestuivende insecten) in haar buurt. Gelegen nabij de parkeerplaats aan de Gibsonstraat, is een stukje grond het toneel geworden van een nieuw initiatief dat tot doel heeft de Haarlemmermeerse diversiteit in de openbare ruimte te vergroten.  

   

Aantrekkelijk  

Leny’s buurttuin begon vorig jaar en vereist geduld. In eerste instantie stonden er alleen vlinderstruiken op het stukje grond op de hoek van de straat. Op zich was daar weinig op tegen. Leny Leferink: “Het zijn sterke en nuttige planten. Maar het is ook wel saai, ik vind het heel saai zelfs. Er zijn meer mogelijkheden om het stuk grond aantrekkelijker te maken. Ik kom er elke dag langs dus het mag wel wat diverser.”  

   

Meer te zien  

Leny Leferink kwam in contact met Mariken Straat van NMCX, Centrum voor Duurzaamheid. Zij adviseerde haar om de gemeente te vragen of ze het stukje grond mochten gebruiken en gaf plantadviezen. Dat vroeg ze aan via de website Buurttuin aanvragen. De buren zijn ook positief over de nieuwe aanwinst. Hoewel het project nog in de beginfase verkeert, is Leny ervan overtuigd dat er binnenkort meer te zien zal zijn. Mariken Straat gaf waardevolle informatie over het gebruik van vaste en in ieder geval ook wat inheemse plantensoorten. Inheemse planten zijn doorgaans goed aangepast aan onze bodem en ons klimaat. Een prettig bijgevolg is dat ze het daardoor goed doen en minder verzorging nodig hebben. Op dit moment is de buurttuin dan ook volop in ontwikkeling.  

   

Enthousiasme  

Het werk zit er nog niet op want Leny is van plan om een opstaande rand om de buurttuin te leggen. Die moet voorkomen dat honden de buurttuin binnenlopen. Het liefste zou ze de rand van cortenstaal laten maken, maar dat is kostbaar. En dat is meteen een punt van kritiek: ze zou graag zien dat de gemeente financiële steun biedt voor dit soort initiatieven. Ze zocht uit dat in gemeenten als Utrecht en Rotterdam hiervoor budget is vrijgemaakt. Gemeente Haarlemmermeer geeft aan dat dergelijke voorzieningen niet de prioriteit hebben om daar geld voor beschikbaar te stellen. Dat zou namelijk ten koste gaan van onderhoud of vergroening. Dit heeft Leny en haar buurvrouw Gerry die ook meedoet echter niet ontmoedigd, en ze zijn vastberaden om zelf het verschil te maken.  

   

Boomschijf  

In elk geval komt er een boomschijf met de opdruk “buurttuin”. Dit voorkomt dat de onderhoudsmensen van de gemeente die het openbare gebied onderhouden, de bloeiende buurttuin per ongeluk snoeien. Leny en de medevrijwilligers aan de Gibsonstraat zijn vastbesloten om de biodiversiteit in Vijfhuizen te vergroten en een levendige en bloeiende omgeving te maken.  

Buurttuin Gibsonstraat

Foto: Buurttuin Gibsonstraat

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren